Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Nadczynność i niedoczynność tarczycy
Choroba Hashimoto
Zespół policystycznych jajników
Diety wegetariańskie i wegańskie
Żywienie osób aktywnych fizycznie
Żywienie dzieci i młodzieży
Żywienie osób starszych
Żywienie w chorobach dietozależnych:
cukrzyca typu 2
insulinooporność
choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
zaburzenia lipidowe
choroby układu pokarmowego: biegunki/zaparcia, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, choroba refluksowa, wrzody żołądka i dwunastnicy
choroby trzustki i wątroby
choroby nerek i układu moczowego
anemia
osteoporoza
niedobory witamin/składników mineralnych
Pierwsza wizyta (60 min):
Wywiad zdrowotny i żywieniowy
Pomiar masy i składu ciała metodą BIA (przeciwwskazania do badania: ciąża, padaczka, rozrusznik serca, metalowe implanty)
Określenie celu i czasu trwania kuracji
Wstępne wskazówki żywieniowe dla pacjenta
Na podstawie otrzymanych informacji dietetyk przygotuje indywidualny plan żywieniowy, dopasowany do zapotrzebowania kalorycznego, stanu zdrowia, preferencji żywieniowych i stylu życia pacjenta. Jadłospis będzie do zrealizowania na 7 lub 14 dni.
Wizyta kontrolna (30 min):
Pomiar masy i składu ciała
Omówienie dotychczasowych efektów kuracji
Modyfikacja obecnej diety lub ustalenie nowego planu żywieniowego
Edukacja żywieniowa i motywowanie pacjenta do osiągnięcia zamierzonego celu
W trakcie trwania kuracji pacjent jest w stałym kontakcie mailowym lub/i telefonicznym z dietetykiem.
Informacje dodatkowe:
tuż przed badaniem nie należy pić płynów oraz wskazane jest opróżnienie pęcherza
2-3 h przed wizytą można spożyć ostatni posiłek
12 h przed wizytą należy unikać intensywnego wysiłku fizycznego
24 h przed badaniem należy powstrzymać się od spożywania alkoholu
Na pierwszą wizytę wskazane jest przyniesienie aktualnych wyników badań: